Sociale verkiezingen 2020 en Corona: Een nieuwe occulte beschermingsperiode!
De sociale verkiezingen voor de aanduiding van de vertegenwoordigers van het personeel in de ondernemingsraad en het comité voor preventie en bescherming op het werk dienden georganiseerd te worden tijdens de periode 11 – 24 mei 2020.
Omwille van de Corona-crisis werd de verkiezingsprocedure opgeschorst. De procedure werd ondertussen gereactiveerd en de nieuwe verkiezingsperiode loopt nu van 16 november 2020 tot 29 november 2020.
Als gevolg daarvan is eveneens een nieuwe occulte beschermingsperiode toepasselijk. Bij een eventueel ontslag, bezint voor je eraan begint!
De opstart van de gereactiveerde verkiezingsprocedure
Voor het verloop van de verkiezingsprocedure zijn twee data cruciaal: 1) de datum waarop de verkiezingen effectief gehouden worden (in het algemeen en ook hierna dag “Y” genoemd); en 2) de datum waarop de datum van de verkiezingen wordt bekend gemaakt in de onderneming door aanplakking van een bericht; deze datum gaat 90 dagen vooraf aan dag Y (in het algemeen en ook hierna dag “X” genoemd).
De nieuwe dag Y
De nieuwe verkiezingsdatum (de nieuwe dag Y) is als volgt vastgelegd in functie van de verkiezingsdatum die oorspronkelijk was vastgesteld in de onderneming:
De nieuwe dag X
Op basis van die nieuwe verkiezingsdatum wordt dan de nieuwe dag X bepaald: in overeenstemming met de reglementering gaat deze dag X 90 dagen vooraf aan dag Y (X = Y–90).
De nieuwe dag X is aldus de 90ste dag voorafgaand aan de nieuwe verkiezingsdag in de loop van de nieuwe verkiezingsperiode tijdens de maand november (16-29 november). Aldus, bij wijze van voorbeeld: hebben de verkiezingen in uw onderneming plaats op 16 november 2020, dan is dag X 18 augustus 2020; houdt u de verkiezingen op 29 november 2020, dan valt dag X op 31 augustus 2020.
Het verdere verloop van de gereactiveerde verkiezingsprocedure
Aan de hand van de nieuwe dag X, wordt het verder verloop van de verkiezingsprocedure bepaald.
De verkiezingsprocedure werd opgeschorst vanaf de oorspronkelijke dag X+36. Vanaf dat stadium in de oorspronkelijke verkiezingsprocedure wordt de procedure nu verdergezet.
De procedure tot op de verkiezingsdag ziet er dan ook als volgt uit (bij wijze van voorbeeld geldt de vermelde datum in de hypothese dat X = 18 augustus 2020):
X+29 16 september 2020: uiterste datum van aanplakking en mededeling van het bericht tot rechtzetting van het oorspronkelijk bericht met vermelding van de nieuwe verkiezingskalender en de uurregeling
X+36 23 september 2020: formele heropstart van de verkiezingsprocedure en aanvangsdatum voor het sluiten van een akkoord omtrent de elektronische stemming
X+40 27 september 2020: aanplakking van de kandidatenlijsten en aanwijzing van de voorzitters van de stembureaus
X+47 4 oktober 2020: uiterste datum voor neerlegging van een klacht tegen de kandidatenlijsten
X+48 5 oktober 2020: mededeling van de klachten aan de vakbonden
X+52 9 oktober 2020: uiterste datum voor de neerlegging van een beroep tegen de kandidatenlijsten indien geen klacht werd neergelegd
X+54 11 oktober 2020: wijziging van de kandidatenlijsten door de vakbonden en aanwijzing van de leden van de stembureaus
X+56 13 oktober 2020: aanplakking van de al dan niet gewijzigde kandidatenlijsten en uiterste datum voor het sluiten van een akkoord over de stemming per brief en/of elektronische stemming
X+60 17 oktober 2020: aanplakking van de samenstelling van de stembureaus
X+61 18 oktober 2020: uiterste datum voor het indienen van een beroep bij de arbeidsrechtbank tegen de kandidatenlijsten, indien een klacht werd neergelegd
X+66 23 oktober 2020: beslissing van de arbeidsrechtbank omtrent een eventueel beroep tegen de kandidatenlijsten ingediend op X+52
X+70 27 oktober 2020: aanwijzing van de getuigen
X+75 1 november 2020: beslissing van de arbeidsrechtbank over het beroep ingediend op X+61
X+76 2 november 2020: vervanging van de kandidaten door de vakbonden
X+77 3 november 2020: definitieve kandidatenlijsten en definitieve kiezerslijsten
X+79 5 november 2020: eventuele stopzetting van de verkiezingsprocedure
X+80 6 november 2020: overhandiging van de oproepingsbrief tegen ontvangstbewijs en, in geval van stemming per brief, verzending van de oproepingsbrief en de stembiljetten
X+82 8 november 2020: aangetekende verzending van de oproepingsbrief bij afwezigheid van ontvangstbewijs
Y 16 november 2020: stemming
De nieuwe occulte beschermingsperiode
De werknemers die worden voorgedragen als kandidaat voor de sociale verkiezingen, genieten een belangrijke bescherming, die o.a. inhoudt dat zij enkel kunnen ontslagen worden wegens dringende redenen, die voorafgaandelijk door de arbeidsgerechten werden aanvaard, of wegens technische of economische redenen die voorafgaandelijk aan het paritair comité ter beoordeling worden voorgelegd.
In geval van niet-naleving van de procedure kan een beschermingsvergoeding worden opgelegd die kan oplopen tot meerdere jaren bezoldiging.
Voor de opschorsing van de verkiezingsprocedure dienden de vakbonden hun kandidatenlijsten al in te dienen. Die kandidaten zijn dus bekend en de beschermingsregeling is op hen toepasselijk. Voor hen is er dus geen sprake meer van een occulte beschermingsperiode.
Nochtans is een nieuwe occulte beschermingsperiode toepasselijk vanaf de nieuwe dag X, die relevant is indien kandidaten op de oorspronkelijke kandidatenlijsten vervangen worden ofwel tengevolge van een beroep tegen die oorspronkelijke kandidatenlijsten indien geen klacht werd ingediend (zie hierboven X+52), ofwel tengevolge van een beroep tegen de oorspronkelijke kandidatenlijsten indien een klacht werd ingediend (zie hierboven X+61), ofwel in geval van vervanging van kandidaten op de oorspronkelijke lijsten omwille van andere omstandigheden, zoals o.a. overlijden van een kandidaat of ontslagname door een kandidaat.
Een dergelijke vervanging blijft mogelijk tot dag X+76 en voor die nieuwe kandidaten geldt eveneens de belangrijke bescherming tegen ontslag. Deze bescherming is toepasselijk vanaf de nieuwe dag X.
Ook een werknemer die na de nieuwe dag X ontslagen werd, kan nog voorgedragen worden als een vervangende kandidaat en geniet dezelfde bescherming.
Op dag X weet de werkgever uiteraard niet of er al dan niet een klacht of een beroep zal ingediend worden tegen een / meerdere kandidaat / kandidaten op de voorgedragen lijsten en, in geval van dergelijk beroep, heeft hij pas op dag X+75 uitsluitsel of er een / meedere kandidaat / kandidaten dient / dienen vervangen te worden en, zo ja, heeft hij pas op dag X+76 zekerheid omtrent de identiteit van de vervangende kandidaat / kandidaten.
Nu ook personeelsleden die na de nieuwe dag X werden ontslagen, als vervangende kandidaat kunnen voorgedragen worden, blijft het dus zeer delicaat voor een werkgever om tijdens die periode werknemers te ontslaan.
Uiteraard blijven wij graag ter beschikking voor iedere bijstand of informatie, zoals gewenst.
Marcel Houben – marcel@houben-hrlegal.eu